Γιώργος Καρατζαφέρης

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης γεννήθηκε στις 11 facebook advertising Αυγούστου 1947 στην Αμφιθέα, στο Παλαιό Φάληρο ενώ η καταγωγή του είναι από την Ποταμιά Φαλαισίας, στην ορεινή Αρκαδία. Η σχέση του με την βιοπάλη ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, μιας και στα 10 του χρόνια πουλούσε σανό στους ιδιοκτήτες κάρων στην περιοχή, μαζί με τον πατέρα του. Καθώς τα κάρα είχαν αρχίσει να δίνουν τη θέση τους στα αυτοκίνητα, το συγκεκριμένο επάγγελμα βρέθηκε σε παρακμή. Ο Γιώργος όμως, έμαθε την αξία της σκληρής δουλειάς και στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει στην διανομή γάλατος, για να συμπληρώνει το περιορισμένο εισόδημα της οικογένειας.

Το 1959 εισάγεται στην Βαρβάκειο Σχολή ενώ από τα 15 του χρόνια άρχισε η ενασχόλησή του με την μουσική, καθώς διοργάνωνε «Μουσικά Πρωινά» με ερασιτεχνικά συγκροτήματα σε κινηματογράφους της Καλλιθέας. Σιγά σιγά, απέκτησε φήμη και στα ερτζιανά, έχοντας μια μεταμεσονύχτια εκπομπή με τίτλο «Η εκποµπή της νεολαίας» με ελληνικά τραγούδια στην RCA Victor του Γιώργου Ορφανίδη. Την ίδια περίοδο έγραφε στην εφημερίδα «Εμπρός» και στους «Μοντέρνους ρυθμούς» του Νίκου Μαστοράκη.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, αφού υπηρέτησε την θητεία του ως σμηνίτης στο γραφείου Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας, έκανε κάποιες εμφανίσεις στην τηλεόραση και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου παρακολούθησε μαθήματα τηλεόρασης στο C.F.C.F. Επίσης έκανε κάποιες εμφανίσεις στο κέντρο «Όλυμπος», παρουσιάζοντας ένα βαριετέ. Την ίδια περίοδο είχε ήδη γνωριστεί με την μέλλουσα σύζυγό του, Παρασκευούλα Μητρούλα, με την σχέση τους να επισφραγίζεται με την γέννηση του γιου τους, Γιάννη. Οι δυο τους συνεργάστηκαν και επαγγελματικά, ανοίγοντας την σχολή μόντελινγκ «Στούντιο Ομορφιάς», την οποία διατήρησαν μέχρι το 1981, όταν ο ίδιος άρχισε να ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Το 1977 σύστησε την Εταιρία Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων R.TV.P.R ΑΕ.

Η δεκαετία του '80 συνεχίστηκε με τους ίδιους ρυθμούς για τον Γιώργο Καρατζαφέρη, και το 1983 κυκλοφόρησε την βιντεοεφημερίδα «TV Press» ενώ του προσφέρθηκε και υποτροφία από το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, το οποίο συνδέεται με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωσης της Γερμανίας (CDU), το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, αποκτά ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η δεκαετία του '90 φέρνει μια σειρά πολύ σημαντικών αλλαγών στη ζωή του. Το 1990 ιδρύει τον ραδιοφωνικό σταθμό RadioCity και τον τηλεοπτικό ΤeleCity (αργότερα Τηλεάστυ). Εκμεταλλευόμενος πλήρως την ικανότητα του στην διαχείριση των media και την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα του, εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, με 109.971 σταυρούς. Την επόμενη χρονιά, πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας από το London School of Journalism.

Να σημειώσουμε εδώ πως, όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκε ως συντάκτης στις εφημερίδες «Έθνος», «Εμπρός», «Εθνικός Κήρυκας» και «Νέα Πορεία» (Επίσημο Όργανο της ΝΔ), και ως αρθρογράφος-πολιτικός σχολιαστής στις εφημερίδες «Ελεύθερος», «Απογευματινή» και «Ελεύθερος Τύπος».

Με την Νέα Δημοκρατία επανεξελέγη το 1996 και το 2000. Ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, υπήρξε πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) Δημόσιας Τάξης, Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (1993-2000), μέλος των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Εξωτερικών (1993-2004), μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αντιπρόεδρος της Ομάδας Ελληνοϊσπανικής Φιλίας (1999).

Η πορεία του με την Νέα Δημοκρατία έληξε το 2000, μετά την ρήξη του με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα, λόγω δηλώσεών του για την επιρροή που είχε στον πρόεδρο του κόμματος ο τότε γραμματέας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν πτοήθηκε όμως και την ίδια χρονιά ίδρυσε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Α1» και λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο, το πολιτικό κόμμα Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Το πρώτο συνέδριο του κόμματος διεξήχθη στις 18 Μαΐου 2002, με τον ίδιο να κατακεραυνώνει τις σχέσεις πολιτικής και ΜΜΕ. Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση του 2002 διεκδίκησε την υπερνομαρχία Αθηνών, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Με Καθαρή Καρδιά». Με την φημολογούμενη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, συγκέντρωσε το 14% των ψήφων και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος.

Στις εκλογές του 2004, ο ΛΑ.Ο.Σ συγκέντρωσε το 2,2% των ψήφων και δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή. Τον Ιούνιο όμως του ίδιου έτους, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκέντρωσε το 4,2% των ψήφων και ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξελέγη ευρωβουλευτής. Παράλληλα, ανέλαβε και αντιπρόεδρος του κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημοκρατία και Ανεξαρτησία (IND/DEM). Υπήρξε, επίσης, αντιπρόεδρος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Σκοπίων, μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Βουλγαρίας, στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με το Mercosur και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, καθώς και αναπληρωτής στην Προσωρινή Επιτροπή για την εικαζόμενη χρήση ευρωπαϊκών κρατών από τη CIA για τη μεταφορά και την παράνομη κράτηση ατόμων. Παράλληλα με την πορεία του στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία τον ανέδειξε ως ένα από τα δραστήρια μέλη του, επέκτεινε και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ιδρύοντας, το 2005, την Ακαδημία Σπουδών Επικοινωνίας.

Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, ο ΛΑ.Ο.Σ συγκέντρωσε το 3,8% των ψήφων, κερδίζοντας 10 έδρες, με τον Γιώργο Καρατζαφέρη να εκλέγεται βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Η δημοτικότητα του ίδιου και του κόμματος συνέχισε να αυξάνεται και στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 έλαβε το 5,63% των ψήφων και εξασφάλισε 15 έδρες. Ο ίδιος εκλέχτηκε βουλευτής στην Β' Αθηνών. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η επιτυχία του κόμματος στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου το ίδιο έτος, με τον ΛΑ.Ο.Σ. να κερδίζει το 7,15% των ψήφων, εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές.

Τον Νοέμβριο του 2011, το ΛΑ.Ο.Σ συμμετείχε στην Κυβέρνηση Συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, έχοντας τέσσερα μέλη στο κυβερνητικό σχήμα (Άδωνις Γεωργιάδης, Αστέριος Ροντούλης, Μάκης Βορίδης και Γιώργος Γεωργίου). Στις 10 Φεβρουαρίου του 2012, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε την άρση της στήριξής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι μετέχοντες του κόμματος στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν, με εξαίρεση τους Βορίδη και Γεωργιάδη, οι οποίοι διαγράφηκαν από το κόμμα και λίγο αργότερα προσχώρησαν στην Νέα Δημοκρατία.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, ο ΛΑ.Ο.Σ δεν μπήκε οριακά στη Βουλή ενώ λίγο αργότερα, άλλοι πέντε πρώην βουλευτές αποχώρησαν για να εισχωρήσουν στην Νέα Δημοκρατία. Αποτέλεσμα ήταν στις εκλογές του Ιουνίου του ίδιου έτους, το ποσοστό του κόμματος να πέσειι στο 1,58%.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, σιγά σιγά, αποτραβήχτηκε από το πολιτικό προσκήνιο. Όχι για πολύ όμως, μιας και στις 8 Απριλίου 2016 ίδρυσε το κόμμα Εθνική Ενότητα, μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο. Την ίδια μέρα, ο ΛΑ.Ο.Σ προσχώρησε στο νέο κόμμα, ως συνιστώσα.